Camper huren in Australie
  Home Budget campers 4WD campers 
Motorhomes Hitop campervans Prijsopgave 

Veelgestelde vragen

Wat zijn Flex-tarieven?

Deze tarieven hangen nauw samen met vraag en aanbod en de meeste camperleveranciers hanteren deze prijzen om een zo efficiënt mogelijke invulling te geven aan het verhuurschema. Ieder weekend worden de huurprijzen per dag aangepast aan het totale aantal beschikbare campers voor een bepaalde periode. De prijzen worden standaard in de nacht van vrijdag op zaterdag of zaterdag op zondag, Australische tijd, automatisch aangepast door het desbetreffende reserveringssysteem en de door ons gegeven prijzen zijn dan ook altijd geldig tot het eerstvolgende weekend. Ontvangt u de prijsopgave kort voordat de tarieven kunnen worden gewijzigd dan loopt u het risico dat u geen juist prijsbeeld krijgt omdat de flex-tarieven kort erna kunnen worden aangepast. Let wel: dat vindt geautomatiseerd plaats bij de camperleverancier, wij hebben weinig grip op de flex-tarieven. De prijzen kunnen opwaarts bewegen, maar soms ook naar beneden worden bijgesteld als er bijvoorbeeld ergens een overschot aan campers is. Echter, omdat de totale beschikbaarheid naar een bepaalde datum toe altijd zal afnemen worden de prijzen meestal verhoogd i.p.v. verlaagd. Goed om te weten is dat er voor camperhuur op de populairste trajecten in de regel alleen maar prijsstijgingen zijn en geen prijsdalingen. Het gaat dan om de trajecten Sydney-Cairns, Brisbane-Cairns en Perth-Darwin. In het geval van zeer lage beschikbaarheid kan een leverancier ook besluiten om doordeweeks een flex-tarief opwaarts aan te passen.

Het houdt in dat hoe vroeger men een camper boekt, hoe goedkoper men uit zal zijn. Maar ook; hoe dichter men bij de gewenste afhaaldatum zal boeken, hoe lager de beschikbaarheid zal zijn en des te hoger de huurprijs zal gaan uitvallen. Het verschil tussen het laagste (min. 6 maanden van tevoren) en hoogste tarief kan oplopen met ruim 60%.

Boekt u een camper tegen een bepaald flex-tarief dan zal dit vanzelfsprekend het tarief zijn waar tegen u straks in Australië zal gaan reizen/huren. Na boeking zal een flex-tarief niet meer kunnen wijzigen. De prijs waar u tegen heeft geboekt is de definitieve huurprijs.

Bestaan er last minute camper aanbiedingen?

Nee, vanwege de flex-tarieven komt dit zelden voor. Het werkt net andersom, want hoe vroeger u een voertuig vastlegt, hoe goedkoper u uitbent. Lang afwachten en eindeloos rondshoppen levert zelden financieel voordeel omdat de kans zeer groot is dat de flex-tarieven ondertussen (flink) kunnen en/of zullen stijgen. Dit geldt vooral voor de maanden oktober t/m januari.

Bieden jullie ook vliegtickets en accommodatie aan?

Nee, wij bieden naast accommodatie ook geen vliegtickets meer aan. Hier zijn we enkele jaren geleden mee gestopt. De vluchtprijzen waren (zijn) vaak aan veranderingen onderhevig wat zeer veel extra werktijd in beslag nam en dit ten koste ging van ons eigenlijke werk, de camperhuur. Met het loslaten van de vliegtickets hebben wij de kwaliteit van onze service rondom de camperhuur flink kunnen verbeteren en zijn we blij die keuze te hebben gemaakt. Hetzelfde geldt voor accommodatie. Wij kunnen u wel adviseren waar u het beste de tickets kunt vastleggen of u wijzen op goede accommodatie in de Australische steden.

Kunnen we onze camper of auto op het vliegveld afhalen of inleveren?

Nee, een camper is nooit af te halen op een vliegveld maar op een nabijgelegen depot. Uitzondering zijn de Britz en Maui campers op Tasmanië welke op Hobart Airport kunnen worden afgehaald wat ook geldt voor enkele Apollo modellen. Een klein aantal personenauto’s is wel af te halen en/of in te leveren op een luchthaven.

Kan ik ook een camper afhalen of inleveren in Yulara/Ayers Rock?

Nee, dat is met geen enkel campertype mogelijk. De dichtstbijzijnde plaats met depots is Alice Springs (460 km). Houdt er rekening mee dat de minimale huurperiode van een camper vanuit en/of naar het afgelegen Alice Springs 7 dagen is. Goed om te weten is ook dat er in het Red Centre geen modellen worden verhuurd als de budget Hitop campervan, Hiace campervan, budget Poptop en de ongemarkeerde Hitop campervans.

Is afhalen of inleveren na sluitingstijd van een depot mogelijk?

Het is nooit mogelijk om een camper of auto af te halen na sluitingstijd. Bij de meeste leveranciers dient u een voertuig te hebben opgehaald of ingeleverd voor 4.00 pm of 4.30 pm. Afhalen kan afhankelijk van de verhuurder vanaf 7.30, 8.00, 9.00 of 10.00 uur.

Wordt mij een gratis transfer aangeboden naar en vanaf de camperdepots?

In Australië dient u vrijwel altijd op eigen kosten en gelegenheid de rit vanaf de luchthaven of uw accommodatie naar het afhaaldepot te maken. Datzelfde geldt na inlevering van de auto of camper. Alleen bij huur van een Hitop 2/3 berth, Hitop 5 seats en enkele 4WD's zal men de taxikosten van de transfer van de luchthaven (of uw hotel) naar het afhaaldepot vergoeden. Dit geven wij duidelijk aan in een prijsopgave.

Wat is de beste manier om naar een depot te gaan?

Een taxi is de makkelijkste en snelste manier om bij/vanaf een depot te geraken. Taxi's zijn in Australië betaalbaar.

Welke creditcards worden geaccepteerd bij pick up van een camper?

U kunt het resterende bedrag en/of de borg van de camper voldoen met één van de volgende creditcards: MasterCard, Visa, American Express en Diners Club. De laatste wordt beperkt geaccepteerd. Bij betaling van het restbedrag per creditcard (bij het afhalen van de auto of camper) wordt een toeslag berekend: MasterCard en Visa minimaal 2%, Diners Club en American Express 4.5%. Let op; bij huur van een voertuig in Australië dient u verpicht een creditcard te kunnen tonen bij het afhalen van de auto of camper! Een betaling ter plekke met uw eigen bankpas is nooit mogelijk.

Wordt een dagprijs per etmaal berekend?

Een dagprijs van welk voertuigtype ook wordt altijd berekend op basis van kalenderdagen. Huurt u bijvoorbeeld een camper van 1 t/m 21 mei, dan worden er 21 volledige huurdagen berekend. De eerste en laatste huurdag worden altijd als hele dagen berekend, ongeacht het tijdstip waarop u de auto of camper zal afhalen en/of inleveren. Levert u bijvoorbeeld de camper al om 10 uur 's morgens in i.v.m. uw terugvlucht dan dient u de gehele dagprijs voor die dag te voldoen. Deze regel wordt door elke camperleverancier in Australie gehanteerd.

Klopt het dat het voordeliger kan zijn om een camper wat langer in Australie te gaan huren?

Ja, dat is correct. Wilt u bijvoorbeeld 19 of 20 dagen, 33 of 34 dagen of 53 of 54 dagen een camper gaan huren in Australie en heeft u nog een paar dagen speling wat betreft de lengte van uw huurperiode dan is het verstandig om dit aan ons te laten weten bij het indienen van uw aanvraag. Veel camperleveranciers werken met tariefsblokken. Dat houdt in dat de prijzen als volgt zijn verdeeld/worden vastgesteld: 7 t/m 13 dagen, 14 t/m 20 dagen, 21 t/m 34 dagen, 35 t/m 54 dagen, 55 t/m 74 dagen en 75 dagen en meer. Let wel; het is geen vanzelfsprekendheid bij elke camperleverancier maar het komt meer dan eens voor dat het prijsverschil tussen de huurperioden klein is. Het verschil is vooral aanwezig bij de volgende campertypen: budget Hitop, budget Poptop, Hiace campervan, Family Cruiser, de Cheapa modellen, de Apollo modellen, Compact motorhome en Discover motorhome. Het is goed om te weten dat wij het bovenstaande nooit kenbaar maken in een prijsopgave. Dit omdat onze ervaring is dat de meeste reizigers al hun vliegtickets hebben vastgelegd als men op zoek gaat naar een voor hen geschikte camper. M.a.w. is er dan te weinig speelruimte om met de data te kunnen schuiven.

Kan ik tijdens mijn vakantie besluiten om de huur te verlengen of te verkorten?

Het is altijd mogelijk om de huurperiode in te korten, maar het is dan wel goed te weten dat geen enkele verhuurder restitutie van gelden zal toepassen wanneer een voertuig eerder dan de afgesproken datum wordt ingeleverd. Verlenging is zelden mogelijk en dan alleen als het verhuurschema van de verhuurder dit toelaat. Overweegt u ter plekke om de huurperiode te verlengen dan kunt u zich hiervoor het beste rechtstreeks en telefonisch tot de verhuurder richten o.v.v. het noemen van uw boekingsnummer.

Wordt er een bedrag ingehouden als borg bij een standaard eigen risico?

Als u besluit om met een standaard of gedeeltelijk verlaagd eigen risico te gaan reizen wordt er een bedrag op uw creditcard ingehouden ter grootte van het gekozen eigen risico. Heeft u het eigen risico maximaal afgekocht/verlaagd, dan wordt er $100 tot $500 op uw creditcard ingehouden, afhankelijk van het type camper.

Is het verstandig om te gaan reizen met standaard of deels verlaagd eigen risico?


Hitop campervan
Total-loss na vergeten voorrang te verlenen
Schadepost/eigen risico huurder AU$2000.00


 
Big Six motorhome
Gevolg van verkeerde inschatting laaghangende tak. Het eigen risico was verlaagd naar nul, geen kosten. AU$5000.00 aan kosten bij standaard eigen risico
De beelden laten zien dat een ongeluk in een heel klein hoekje zit. Vooral schade aan de alkoof van een motorhome (foto rechtsboven) komt redelijk veel voor. Bij een aantal modellen motorhomes (o.a. de Cheapa’s ) is schade aan het dak nooit gedekt, ook niet bij maximaal verlaagd eigen risico.

Een klein aantal campertypen worden verhuurd met een vast en laag eigen risico van $200 of $500 per schadegeval. Dit zijn o.a. de low budget campervan, budget Hitop, Hiace campervan, Compact motorhome en Discoverer. De eerste 3 genoemde modellen bieden een lage huurprijs in combinatie met een zeer acceptabel vast eigen risico. Dit maakt het dan ook dat deze campertypen populair zijn om mee te gaan reizen.

Het is altijd een persoonlijke keuze of iemand wel dan niet het eigen risico wenst te verlagen. Wij raden altijd aan om de ‘voors
en tegens’ goed tegen elkaar af te wegen. Waar een bepaald budget en lager financieel risico belangrijk is voor veel mensen is het voor anderen niet zo'n punt en is men bereid om met een standaard eigen risico en dus hoog financieel risico te gaan reizen.
De meeste huurders verlagen het eigen risico zodat men met een geruster gevoel rondreist hetgeen een belangrijke bijdrage kan leveren aan een zorgeloze vakantie.

Weet dat u indien u met standaard of gedeeltelijk verlaagd eigen risico gaat reizen/rijden, u aansprakelijk bent voor alle schade aan de camper of auto, ook bij schade na een eenzijdig ongeval en schade door bijvoorbeeld weersomstandigheden en inbraak als ook schade aan de voertuigen van derden waarvoor u aansprakelijk bent gesteld, tot de hoogte van het eigen risico en per schadegeval.

Vele reizigers gaan uit budgettair oogpunt op weg met een standaard eigen risico en in veel gevallen kent de reis een goede afloop zonder noemenswaardige schadegevallen, maar kijkende naar de financiële ellende die sommige van onze klanten hebben gehad kan het geheel verkeerd uitpakken en wordt de besparing voor de verlaging van het eigen risico omgezet in een enorme en onverwachte kostenpost om de schade te dekken.

LET OP; het standaard of gedeeltelijk verlaagde eigen risico geldt altijd per schadegeval en dus niet zoals vaak gedacht wordt eenmalig tot aan de hoogte van het gekozen eigen risico!! Weet dat als u er voor gekozen heeft om te gaan reizen met standaard of gedeeltelijk risico en u rijdt voor een tweede keer schade, er door de camperleverancier als borg voor deze tweede schade nogmaals een bedrag ter hoogte van het gekozen eigen risico wordt ingehouden op uw creditcard. Zorg dus voor voldoende tegoed op uw creditcardaccount want een betaling van de borg in contanten is niet mogelijk!

Wanneer u reist met een standaard of gedeeltelijk verlaagd eigen risico dan dient u bij pick up van de camper een borg ter hoogte van het eigen risico te voldoen. In het geval van schade onderweg zal er te allen tijde een politierapport moeten worden opgemaakt, ook bij een eenzijdig ongeval waarbij alleen uw camper is betrokken. Betreft het een ongeval tussen uw camper en een ander voertuig dan zal de leverancier altijd de borg inhouden op uw creditcardaccount totdat de schuldvraag is uitgezocht. Zodra bekend geworden is dat de tegenpartij de schuldige is ontvangt u de borg retour en zal de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij alle schadekosten afhandelen met de leverancier. Een dergelijke afhandeling kan enkele weken tot zelfs maanden in beslag gaan nemen.

Kortom; het blijft een persoonlijke keuze van de huurder waarin wij alleen het bovenstaande kunnen adviseren.
Goedkoop kan na een schadegeval enorme duurkoop worden…

Wat is een single vehicle accident?

Dat is een ongeval waarbij alleen uw eigen gehuurde auto of camper betrokken is.
Voorbeelden van een single accident zijn het schampen van een zichtbaar laaghangende boomtak, het aanrijden van een overstekende kangoeroe of ander dier, het rammen van een (lantaarn)paal, het omver rijden van een elektriciteitspaal op een camping (komt regelmatig voor!), het total loss rijden van de auto of camper nadat u in slaap gevallen bent, etc. Let op; is er drank of drugs in het spel, dan zal alle schade op u worden verhaald, ongeacht de hoogte van het gekozen eigen risico! Rijdt u met een 2WD voertuig over onverharde wegen waarvoor altijd restricties gelden, dan zijn bij pech of schade alle kosten voor de rekening van de huurder. Veel single accidents ontstaan als men toch op onverharde wegen gaat rijden en de camper of auto door de losse ondergrond uitbreekt in een bocht.

Hoe is de hulpverlening bij pech onderweg geregeld?

Elke auto of camper wordt verhuurd met een 24 uurs hulp bij pech onderweg verzekering.
Een camperleverancier is altijd aangesloten bij hulpverlenende organisaties als de Australian Automobile Association, de NMRA, RAQ, RACV, etc. Bij wie is afhankelijk waar de bedrijfsnaam van de leverancier is geregistreerd (in welke deelstaat). Bij pech onderweg dient u te bellen met een gratis telefoonnummer welke altijd wordt meegeleverd en/of te vinden is op een sticker op de voorruit van de camper. U kunt er vanuit gaan dat u professioneel zal worden geholpen en dat de hulpverlener melding zal maken richting de camperleverancier van de verstrekte hulp en/of het defect. Bedenk dat na uw eventuele melding de hulpverlening sneller bij u zal zijn in bijvoorbeeld de redelijk dichtbevolkte zuidoosthoek van het land i.t.t. pech op een traject in een afgelegen deel van de Outback. Uit de feedback van onze klandizie vernemen wij zelden dat men onderweg met motorische of mechanische pech te maken had gekregen. Reden is dat men voor betrouwbare merken kiest als Toyota (vrijwel alle Hitop campervans), Ford, Volkswagen of Mercedes.

Waarom zit er zoveel prijsverschil tussen vergelijkbare campertypen?

Wij hebben zeker invloed op de prijzen, maar de prijzen worden voornamelijk door de camperleveranciers bepaald. U heeft zelf ook invloed op de huurprijs want als u bijvoorbeeld gaat reizen in de maanden december en januari dan betaalt u de hoofdprijs omdat het dan hoogseizoen is. De flex-prijzen voor huurperioden naar of vanuit minder populaire plaatsen als Darwin, Broome en Adelaide liggen meestal op een hoger niveau dan wanneer u zou gaan huren op het meest populaire traject, van Sydney naar Cairns of andersom. Australia Campers biedt een aantal campertypen aan welke heel betaalbaar zijn zoals de budget Hitop, Hiace campervan, Compact motorhome en Hitop 5 seats. Op deze manier hebben velen toch de mogelijkheid om te kunnen gaan reizen voor een acceptabele huurprijs.

Wat betreft oudere en goedkope budget campers is het goed om te weten dat u krijgt waarvoor u betaalt. M.a.w. hoe ouder de camper zal zijn hoe vaker deze is verhuurd en daardoor zullen de gebruikerssporen duidelijk in dit soort campertypen aanwezig zijn. Naar wat wij ter plekke hebben geconstateerd geldt dat vooral voor de volgende campertypen: budget Hitop, budget Poptop, Hiace campervan, Crib budget, low budget campervan, Hippie Hitop, Crib Campa, Deuce 2 berth, Discoverer 5 berth en Compact motorhome. De meeste campertypen zijn gebouwd op een chassis van betrouwbare merken zoals Toyota waardoor de motor bij zelfs de oudere modellen nog van prima kwaliteit is.

Kunt u mij van meerdere campertypen een uitgebreide prijsopgave toesturen?

Nee, dat is niet mogelijk. U kunt van één campertype een vrijblijvende uitgebreide prijsopgave aanvragen hetgeen wordt vermeld in iedere prijsopgave waarin diverse campertypen worden beschreven. Belangrijkste reden hiervoor is dat het uitrekenen van de prijzen bewerkelijk is. Zoals u wellicht al heeft kunnen constateren hanteren wij geen geautomatiseerd prijzensysteem maar worden alle prijzen handmatig berekend. Het is derhalve niet mogelijk om een uitgebreide prijsopgave aan te vragen waarin het eigen risico als zowel standaard, gedeeltelijk verlaagd en geheel verlaagd wordt vermeld. Bij standaard of gedeeltelijk verlaagd eigen risico dienen bepaalde items apart te worden toegevoegd zoals een buitentafel, stoelen, de toeslag voor extra bestuurders, lokale belastingen en de eventuele one way kosten. Soms komt het voor dat u met een totaal verlaagd eigen risico in combinatie met de extra items voordeliger uit bent dan wanneer u met standaard eigen risico zou gaan huren.

Krijg ik korting als ik op 2 trajecten in Australie een camper zou gaan huren?

Ja, er wordt dan een zgn. multiple rental discount gegeven welke in de regel tussen 2% en 5% ligt. Deze korting wordt van de totale huurprijs van de 2e periode afgetrokken. Let wel; een dergelijke korting geldt alleen als u exact hetzelfde campertype zou gaan huren op beide trajecten en u zelf de bestuurder bent. De huurperioden dienen binnen een tijdsbestek van 3 maanden plaats te vinden. Hetzelfde geldt voor huur in zowel Australie als Nieuw Zeeland m.a.w. er volgt alleen een korting als u in beide landen down under exact dezelfde camper zou gaan huren met dezelfde bestuurder(s). In de categorie motorhomes worden veel dezelfde modellen aangeboden in beide landen, wat betreft budget campers is dat stukken minder. In Australie worden bijvoorbeeld andere budget Hitop campervans aangeboden dan in Nieuw Zeeland het geval is. Omdat het uiteenlopende modellen betreft van diverse camperleveranciers zal er geen multiple rental discount van toepassing zijn.

Ik ben er nog niet hoe ik ga reizen, wat te doen?

U bent niet de enige die in de voorbereiding aan het twijfelen is over de keuze voor een auto, camper of bus. De huur van een auto is goedkoper t.o.v. een Hitop campervan maar overnachtingen in bijvoorbeeld motels of cabins maakt het dat u uiteindelijk ongeveer net zoveel geld kwijt bent dan wanneer u per budget camper op weg gaat. Reist u in het hoogseizoen (december en januari) dan zult u zelfs duurder uit zijn in vergelijking met een Hitop campervan. In o.a. het zuidoosten en zuidwesten zijn accommodatie prijzen vanaf AU$160.00 per nacht vrij standaard (motel/cabin). U hoeft met de huur van een camper niet iedere dag te met uw bagage te slepen en kunt overal gaan kamperen waar dat wordt toegestaan, al dan niet gratis. Veel National Parks hebben prachtige kampeerterreinen en juist daar beleeft u Australië optimaal. Zittend bij een kampvuurtje, luisterend naar de geluiden van de bush onder een als het meezit heldere sterrenhemel. En 's morgens wakker worden bij het geluid van veelkleurige vogels. Dat is absolute vrijheid en totaal anders dan wanneer u wakker wordt in motel, hotel, hostel of cabinaccommodatie. Bedenk dat er in een National Park in de meeste gevallen geen accommodatie te vinden zal zijn. Er zijn uitzonderingen maar daar hangt dan wel een flink prijskaartje aan vast zoals in Lamington NP.

Twijfelt u tussen het reizen per bus, auto of een camper dan is de bus verreweg het minste alternatief van deze drie. Weliswaar zijn de bussen betaalbaar maar men stopt in de meeste plaatsen bijna altijd op een centraal gelegen plek en zelden voor de deur van de locatie waar u wilt gaan verblijven. Bij campings wordt nooit gestopt en mooie locaties welke van de doorgaande highways afliggen of National Park campgrounds zijn onbereikbaar. Gaat u per bus reizen dan zult u onderweg en in de hostels veel gezelligheid tegenkomen maar van het land zult u slechts een beperkt deel kunnen zien. Als je de gemiddelde busreiziger naar zijn of haar ervaringen vraagt en wat het mooiste was wat men in de vakantie heeft gedaan dan was dat vaak de auto- of camperhuur voor een korte periode of de gemaakte en georganiseerde reis van enkele dagen waarin men vergeleken met de rest van hun vakantie het maximale uit had kunnen halen. Men kon genieten van absolute vrijheid omdat veel plekken bereikbaar waren i.t.t. de route die de bus zou hebben afgelegd.

Gaat u met kinderen op weg dan is reizen in een camper verreweg de beste manier om het land te ontdekken.
Er is geen kind die je er plezier mee doet als je ’s avonds weer in een motelkamer incheckt waar naast een eventueel zwembad verder zeer weinig te beleven valt! Op campings daarentegen kunnen de kids lekker buiten spelen, gaan zwemmen, naar de misschien aanwezige speeltuin of gewoon met dingen uit de natuur bezig zijn.
Het voordeel van een camper is ook dat een kind elke dag in zijn vertrouwde omgeving slaapt i.p.v. bijna iedere nacht in een
ander bed. Zijn of haar plekje kent een vaste inrichting, denk daarbij bijvoorbeeld aan de plekken voor de boeken of de knuffels.
Wij hebben zelf ruime ervaring wat betreft het reizen met kinderen in geheel Australië, per auto, camper, 4WD auto of 4WD camper, caravan en campertrailer en met hotelovernachtingen, in de leeftijd van 11 maanden tot aan puberleeftijd gedurende perioden van 6 weken tot een half jaar. Voor een idee: de eigenaar van Australia Campers heeft verdeeld over verschillende vakanties inmiddels 23 maanden in Oz rondgetrokken. We durven dan ook te stellen dat we zeer ervaren reizigers zijn wat betreft het reizen met (kleine) kinderen. Vooral het (zuid)oosten en zuidwesten van Oz is perfect voor een gezinsvakantie.

Op de volgende twee pagina's vindt u veel informatie en foto’s: http://www.australiacampers.com/kids.htm en http://www.australiacampers.com/reizenmetkinderen.htm


Hoe kijkt u tegen het reizen in het regenseizoen aan?

Laten we vooropstellen dat wij geen meteorologen zijn. Op basis van eigen ervaringen, die van de klandizie alsmede het volgen van het weer gedurende het regenseizoen raden wij af om te gaan reizen tijdens ‘the Wet’, de moesson.
Deze periode kent dagen met zware regenval, extreem hoge luchtvochtigheid en veelal een zwaar bewolkte lucht. Voeg daarbij de feiten dat er op menig locatie extreem veel muggen aanwezig zijn zoals in Kakadu NP en op sommige plekken de gemeen bijtende sandflies (o.a. Darwin en Cape Tribulation) en het laat zich raden dat een verblijf in de tropen niet altijd tot de prettigste zal behoren. Reist u met een camper zonder airconditioning in de leefruimte, dan zult u regelmatig uw bed uitdrijven van de nachtelijke klamme hitte. Let wel; het is niet zo dat het alleen maar regent tijdens het regenseizoen want een zonnige dag is zeker mogelijk, maar wat blijft is de zeer hoge luchtvochtigheid in combinatie met de dan goed gedijende 'steekbeesten'. Het laatste dat u in de maanden november t/m maart wel moet gaan doen is op pad gaan met een tent. Bijkomende minpunten die u kunt tegenkomen in het regenseizoen zijn overstromingen en cyclonen. Bekende wegen als de Bruce, Arnhem, Kakadu en Great Northern Highway lopen elk seizoen wel één of meerdere keren op een aantal trajecten onder water. Reist u met een redelijk strakke planning, staat een traject onder water en dient u uw vlucht te halen dan heeft u een dik probleem! Het is namelijk niet ongewoon dat een weg meerdere dagen is afgesloten. In het zuiden van Australie is het meestal mooi en zonnig weer tijdens de maanden november t/m maart...

Fearnly Street in Cairns
Cannonvale, doorgaande weg naar Airlie Beach

En reizen per 4WD in het Top End en de Kimberley tijdens het regenseizoen?

Mocht u een reis gedurende het regenseizoen in de planning hebben staan via bijvoorbeeld de Gibb River Road, naar Purnululu NP of de Jim Jim Falls, dan is het goed om te weten dat de alle onverharde wegen die leiden naar afgelegen locaties zijn afgesloten, van 1 november tot in ieder geval begin april. Het is de laatste jaren echter ook voorgekomen dat een track als de Gibb River Road tot eind mei was afgesloten vanwege forse schade aan de weg door overstromingen. Omdat slechts weinig reizigers hun reis beginnen of beëindigen in Darwin tijdens het regenseizoen zijn er inmiddels enkele leveranciers die hun depots in het weekend gesloten houden of zelfs helemaal gesloten zijn tijdens de maanden januari, februari en maart. Weet ook dat mocht u toch in de noordelijke regionen willen gaan reizen, een depothouder u kan verbieden om te gaan rijden op bepaalde wegen of in sommige gebieden vanwege naderende overstromingen of slechte weersvooruitzichten. Daar gaat uw planning!

Hoe kijkt u tegen het reizen in het Australische hoogseizoen aan?

Gematigd positief. Reist u tussen Kerst en eind januari dan zult u op veel plekken aan vooral de kust te maken krijgen met grote drukte vanwege de Australische zomerschoolvakantie. De mooist gelegen campings aan o.a. de zuidoostkust, Great Ocean Road, ten noorden van Sydney en in het zuidwesten zijn meestal zo goed als volgeboekt. Ook National Parks als de Grampians en Wilsons Promontory zijn extreem populair. Het is tijdens de zomerschoolvakantie (meestal van ongeveer 20 december tot eind januari) bijna nergens mogelijk om voor één nacht te gaan kamperen omdat de meeste (commerciele)campings een minimum aantal nachten vraagt van 3 of meer. Is dat wel mogelijk dan zullen de meeste campingeigenaren u een plek toekennen zonder elektriciteitsaansluitpunt. Nou is dat niet zo'n probleem omdat de meeste campertypen over een tweede accu beschikken waarop de koelkast en de binnenverlichting draaien.

Het is goed om te weten dat wij ondanks onze langdurige en meervoudige reiservaringen in Oz u geen passend advies kunnen geven op welke campings te gaan overnachten in het hoogseizoen, dit geldt vooral voor het zuidoosten en oosten. Wij krijgen regelmatig deze vraag voorgelegd maar ook voor ons is het letterlijk koffiedik kijken op welke campings u wel dan niet terecht kan. Het beste kunt u ter plekke bij een visitors information centre nagaan of u nog wel ergens op een in de buurt gelegen camping terecht kan met uw camper. Onze ervaring is dat er op campings van de kust af vaak nog wel een plek verkrijgbaar is, mits u redelijk bijtijds aankomt. Dat geldt sowieso als u in het hoogseizoen (of de Paasperiode) reist, hoe later u aankomt op een camping in een populaire regio, hoe kleiner de kans is op een vrije plek omdat er in de late namiddag veel concurrentie kan zijn van andere reizigers/kampeerders die ook nog op zoek zijn naar een plek.

Een ander nadeel van het reizen in de genoemde periode zijn de prijzen. Campingovernachtingen zijn flink duurder dan in andere maanden wat ook geldt voor allerlei attracties en bezienswaardigheden onderweg. Het lijkt erop dat vele toekomstige Australië reizigers totaal geen weet hebben van de toeristische drukte en hoge prijzen. Opvallend is dat velen willen gaan reizen in het hoogseizoen maar tegelijkertijd in een prijsaanvraag aangeven dat men zo goedkoop mogelijk uit wil zijn. Een veelal onmogelijke combinatie. Het is zeer sterk aan te raden als u geen ruim budget heeft om buiten het hoogseizoen te gaan reizen. De meeste camperleveranciers berekenen vanaf februari lagere prijzen. Verschillen kunnen oplopen tot meer dan 30% in vergelijking met het hoogseizoen.

Wilt u met een motorhome gaan reizen in december en januari? Houdt er dan rekening mee dat de flex-tarieven al vroeg in het jaar op hoog niveau liggen omdat veel reizigers na het uitkomen van de vluchtprijzen en het vastleggen van de vluchten ook hun camper boeken. Dit geldt vooral voor de Cheapa en Hippie modellen plus de grotere budget Hitop campervans waarvan wij vinden dat hoe later u zo’n type boekt, hoe slechter de prijs-kwaliteitverhouding is.

Voor hen die New Years Eve in Sydney willen gaan vieren: de vraag naar campers voor deze periode neemt zeer sterk toe vanaf april omdat dan de meest voordelige accommodaties al zijn volgeboekt voor de NYE periode en veel reizigers de overstap maken naar de goedkopere campertypen. Overigens is de vraag rondom Kerst en Oud & Nieuw sowieso groot omdat dit een periode is waarin vele West-Europeanen hun naar Australië geëmigreerde familie gaan bezoeken om samen met hen de feestdagen te gaan doorbrengen. Houdt er in uw planning rekening mee dat enkele campings jaarlijks al in mei zijn volgeboekt voor de NYE periode!

Kortom; bent u flexibel wat de data aangaat, heeft u een klein budget en wilt u geen last ondervinden van toeristische drukte dan kunt u het beste buiten de maanden december en januari gaan reizen.

Kan ik echt niet op onverharde wegen gaan rijden met een gewone camper?

Het rijden op de onverharde wegen, de zgn. dirt roads, gravel roads of 4WD tracks, is voornamelijk voorbehouden aan degenen die per 4WD voertuig gaan reizen. Met een 4WD is het toegestaan om te gaan rijden op alle erkende onverharde wegen, restricties daargelaten. Met een 2WD camper of auto is het beperkt toegestaan om onverharde wegen te gaan berijden behalve met 2 typen Hitop campervans welke onbeperkt zijn toegestaan op goed onderhouden gravel roads. Met andere 2WD campertypen is de enige uitzondering als een goede onverharde weg leidt naar een camping of National Park campground. Deze regel verschilt per verhuurder en over het algemeen wordt het rijden op een onverharde weg van maximaal 500 meter tot 12 kilometer in lengte toegestaan. Gaat u toch rijden op een onverharde weg terwijl deze niet leidt naar een kampeerterrein en u krijgt een ongeluk of u rijdt schade, dan valt dit nimmer onder de camperverzekering, simpelweg omdat de regel luidt dat het rijden op onverharde wegen dan is verboden. Dit geldt niet voor de 2 genoemde Hitop campervans. We hebben diverse keren te maken gekregen met reizigers die in zak en as zaten omdat ze vele duizenden dollars aan schadekosten dienden te betalen. Maar daar had men dan ook zelf voor gezorgd door toch tegen de voorwaarden in op een onverharde weg te gaan rijden waar men helemaal niets te zoeken had….

Wat voor vervoer raadt u aan tussen Perth en Darwin v.v?

Dat is zonder enige twijfel een 4WD auto of 4WD camper. Western Australia en de Northern Territory zijn 4WD bestemmingen bij uitstek. Reist u per 4WD dan kunt u tal van prachtige spots bezoeken. Deze zijn niet bereikbaar per 2WD vanwege de geldende wegenrestricties die er voor deze modellen uitstaan. M.a.w, een gewone auto of camper is niet toegestaan op onverharde wegen. Reizende per 2WD camper zult u plekken als het zeer bijzondere Purnululu NP maar ook ondermeer Francois Peron NP, Steep Point, Ningaloo Homestead, Cape Leveque, Millstream Chichester NP, het grootste gedeelte van Karijini NP, etc. aan u voorbij moeten laten gaan. De Gibb River Road met al haar zijtracks behoort dan uiteraard niet tot de mogelijkheden. Daarnaast zijn er tracks welke leiden naar mooie en gering bezochte locaties als Burringurrah NP en de Kennedy Ranges. Ook in de Northern Territory zult u aan plekken voorbij moeten gaan als de Jim Jim Falls en Twin Falls, Umbrawarra Gorge, Waterfall Creek/Gunlom en de onbekende plekken in Litchfield NP (wat betreft laatstgenoemde worden daar maar een beperkt aantal modellen 4WD's toegestaan). En juist alle genoemde voorbeeldplekken behoren tot de absolute hoogtepunten van het traject Perth-Darwin.

Per 2WD camper: uiteraard kunt u het traject ook per 2WD afleggen. Onderweg kunt u hier en daar dan een tour boeken zoals naar Purnululu NP, in Karijini NP, etc. Dit soort tripjes zijn echter over het algemeen verre van goedkoop. Twee voorbeelden: een 45 minuten durende helicoptervlucht boven Purnululu NP begint bij $400.00 per persoon en een dagtour in Karijini NP kost u minimaal $225.00 per persoon. Bovendien zult u dan planmatig te werk moeten gaan als u dit soort trips van tevoren dient vast te leggen. Reist u per 4WD dan heeft u de planning geheel in eigen hand. Weet wel dat als u per 2WD reist, de hele trip ook zeer de moeite waard zal zijn! Er blijven immers nog genoeg mooie plekken en parken over zoals grote delen van Kakadu NP, de Katherine Gorge, Lake Argyle, Hidden Valley NP, Geikie Gorge, Cape Range NP, het Ningaloo Reef, de Shark Bay area, Kalbarri NP, de Wildflower Way (in augustus of september), etc.

Bent u zeer bijtijds met plannen en is uw budget desondanks niet toereikend voor de huur van een 4WD dan zijn wij zijn van mening dat u beter de reis kunt uitstellen zodat u wat langer kunt doorsparen. Niet echt leuk natuurlijk, maar op deze manier zult u later wel het maximale uit uw vakantie gaan halen wanneer u gaat reizen per 4WD camper of 4WD auto. De auteur van deze tekst heeft zelf 4 keer het traject bereisd, in perioden van 6 tot 8 weken, waarvan 1x per gewone auto en 3x per 4WD en spreekt derhalve uit ruime ervaring.

Reisduur: de in onze ogen meest gemaakte fout is dat men te weinig tijd neemt voor de route van Darwin naar Perth v.v. Bedenk dat de rijsnelheid op 4WD tracks veel lager ligt dan op verharde wegen! Om op relaxte wijze de route af te kunnen leggen raden wij op basis van meervoudige ervaringen aan om tenminste 33-34 dagen voor de reis per 4WD in te plannen. Natuurlijk kunt u de rit ook in een dag of 21-22 bereizen maar weet dan dat u veel meer tijd met rijden zult gaan doorbrengen dan dat u van tevoren had bedacht en u flink wat locaties van uw lijstje zult moeten schrappen. Pin u vooral niet vast op de schema's van touroperators! Geen enkele van hen geeft namelijk aan hoelang u dagelijks in de bus/auto zult moeten doorbrengen. Neem maar van ons aan dat dit erg lang is! Reist u met kinderen dan raden wij op basis van eigen meervoudige ervaringen met kids op dit enorme traject aan om minimaal 5 weken in te gaan plannen en het liefste meer.

Is het mogelijk om een kinderautostoel voorin een camper te plaatsen?

Dit is maar in enkele modellen mogelijk: in een Cruiser 3 berth, Compact motorhome, budget Hitop met 3 zitplaatsen en Hiace campervan met 3 zitplaatsen. Er zijn in Australië verder geen huurcampers te vinden waarin dat ook mogelijk is.
Het plaatsen van een kinderautostoel voorin een Cruiser is goed te doen vanwege de ruime cabine. Het laten zitten van een kind voorin dit campertype kent echter ook een nadeel: de stoelleuning kan niet worden gekanteld waardoor het kind teveel rechtop zit. In een Compact motorhome, budget Hitop en Hiace campervan bevindt zich voorin de camper een aansluitingspunt voor een kinderautostoel, achter de midddenzitting. Let op; een kinderautostoel neemt veel ruimte in waardoor met name de bijrijder krap kan zitten. Bent u flink van postuur dan raden wij deze manier van reizen sterk af. Verre van comfortabel!!

Kan er in een motorhome een campingbedje worden meegeleverd?

Nee, er wordt nooit een dergelijk bedje meegeleverd. U dient zelf voor een bedje te zorgen. Vele reizigers nemen een hun eigen bekende bedje mee vanuit Nederland en meestal is dat een zgn. travel cot. Gaat u lang op reis dan zou u kunnen overwegen om in Australië of Nieuw Zeeland een bedje aan te schaffen. Een kwalitatief goed bedje is al te koop vanaf zo’n $120. Let wel; in de meeste campers is het opzetten/plaatsen van een campingbedje niet goed mogelijk vanwege de beperkte vloerruimte. Campers die zich sowieso niet lenen voor een bedje zijn alle soorten Hitop campervans en campertypen als de Compact motorhome, Apollo 4 berth, Cheapa 4 berth, etc. Is plaatsing op de vloer wel mogelijk dan zal dat in alle gevallen ten koste gaan van uw zit- en/of loopruimte.

Is het verstandig om te gaan reizen met hele jonge kinderen?

Dit is een vrij moeilijke vraag welke wij regelmatig krijgen gesteld. Niet ieder kind is hetzelfde en het ene kind kan beter tegen het reizen dan een ander kind. Eén van onze collega’s heeft diverse keren met kleine kinderen gereisd. Tijdens een 6 maandse trip was de jongste bij aanvang 11 maanden oud. Er werd toen gereisd per 4WD camper en onze collega is toen met zijn gezin door zeer afgelegen woestijngebieden getrokken waarbij het goed is om te weten dat men van tevoren al wist dat het een makkelijk kind betrof om mee te gaan reizen. Dit is overigens wel een voorbeeld van iemand die al veel gewend was op het gebied van het langdurig reizen met kleine kinderen.

U als ouders heeft er uiteindelijk het beste zicht op of reizen met uw baby of dreumes verstandig zal zijn, simpelweg omdat u het kind beter kent dan wie dan ook! Is de kleine al redelijk lastig bij een dagje uit in Nederland dan is dit al een behoorlijke indicatie van wat u tijdens een lange reis kunt gaan verwachten.... Wij raden sterk af om te gaan reizen met een baby jonger dan 6 tot 7 maanden. Een kind van die leeftijd kan nog niet goed rechtop zitten en heeft daarom (vinden wij) heel weinig aan de reis terwijl de verzorging erg veel tijd kan kosten. Daarnaast zult u sterk rekening moeten houden met de etenstijden van de kleine.

Australie is een kindvriendelijk land getuige o.a. de vele openbare speeltuinen langs de weg en de aparte baby rooms in de sanitaire gebouwen op campings. De meeste kinderen kunnen goed tegen warmte en zullen tijdens het rijden vaak gaan slapen. Belangrijk is om het reistempo aan te passen aan het kleine kind, uw eigen wensen komen op de tweede plaats! Er zijn slechts weinig auto- en camperverhuurders die een kinderstoel voor aan de eettafel meeleveren dus daar dient u zelf voor te zorgen.

Bedenk wel dat indien u reist met een baby of dreumes u een campingbedje mee zal moeten nemen of deze ter plekke kopen. In veel campers is het niet mogelijk om een campingbedje te plaatsen, ook niet die uit de categorie ‘traveller cot’. Een dreumes laten slapen op een alkoofbed raden wij ten zeerste af. De kans is groot dat de kleine op ontdekking uitgaat en daarbij over de rand van het net zal leunen waarbij er een behoorlijke kans is dat hij of zij naar beneden zal vallen. We spreken uit ervaring.

De belangrijkste punten bij de planning vinden wij:

• neem ruim de tijd voor een route en denk vooral niet enkel en alleen aan uw eigen wensen. Het is bijvoorbeeld waanzin om in 21 dagen van Melbourne naar Cairns te gaan reizen omdat u en de kinderen dan dagelijks veel in de camper zullen moeten zitten. Nog sterker af te raden is om met kinderen in een dag of 25 de enorme route van Darwin via Broome naar Perth (of andersom) te gaan afleggen, helemaal als u per 4WD op weg gaat. Het wegrijden van grote afstanden zal het reisplezier van de kinderen uiteindelijk niet ten goede komen en ja, vervelende kinderen hebben ook invloed op het humeur van de ouders.

• kies het goede seizoen. Kleinere kinderen kunnen zich niet verweren tegen muggen dus blijf weg uit het regenseizoen! Het is dus af te raden om in de maanden december t/m maart van Perth naar Darwin of Sydney naar Cairns te gaan reizen. Hetzelfde geldt voor de ontelbare bushflies in o.a. het Red Centre tijdens de maanden oktober t/m maart, zeer onplezierig voor kinderen.

• ga niet uw reis plannen/uw zelf lekker maken terwijl u nog niet weet of de kids wel vrij kunnen krijgen van school. Dien eerst uw verlofaanvraag in en richt u dan pas op de vakantie. Wie weet wordt er geen verlof toegekend (de kans daarop is zeer groot).

• de kinderen kent u zelf het beste. Gedragen zij zich vervelend tijdens een relatief korte rit in eigen land dan is het nog maar de vraag of het verstandig is om een lange reis in Oz te gaan ondernemen.

• maak eventueel op de heen- of terugreis naar Australie een stopover in bijvoorbeeld Singapore als uw kinderen slecht tegen lang onderweg zijn kunnen. Wij maken nooit stopovers naar en vanaf Australie maar proberen altijd vluchten te boeken met zo kort mogelijke stoptijden waarbij we uitgaan van maximaal 3 uur. Onze ervaring is dat de kinderen dan toch al in 'het lang onderweg zijn ritme' zitten en het dan veel beter is om na een korte stop weer verder te vliegen i.p.v. het ritme te breken met een stop van een volle dag. Bedenk ook dat voor veel Aziatische steden en vooral de regio's daaromheen inentingen worden aangeraden i.t.t. Australië waarvoor dit niet nodig is.

• Zeker belangrijk is om minimaal een volle dag aan het tijdsverschil te wennen d.w.z. dat wij het sterk aanraden om met kleine kinderen eerst 2 nachten in een hotel te gaan overnachten en dan pas de camper op te gaan halen zodat u grotendeels over de jetlag heen bent als u de highway op gaat.

Kan ik hardschalen koffers kwijt in een camper?

Neem waar mogelijk geen hardschalen koffer(s) mee, want dit zijn in een camper echte 'sta in de weg attributen' daar deze niet weggeborgen kunnen worden onder de banken. Het is veel beter om zachte en vouwbare tassen mee te nemen. Alleen in enkele grote motorhomes kunnen koffers worden weggeborgen zonder dat u hier last van ondervindt zoals in o.a. een Southern Cross 2 berth.

Zijn er goede campings te vinden in de grote steden?

Uiteraard! Vooral in Sydney, Melbourne, Adelaide en Perth liggen een aantal prettige campings. Hou er wel rekening mee dat de meeste campings behoorlijk ver van het stadscentrum af kunnen liggen.

Mag een camper meegenomen worden op een ferry zoals de ‘Spirit of Tasmania’?

Als u met een gehuurde camper de oversteek wilt maken naar Tasmanië, dan dient u dit altijd bij boeking door te geven. Let wel, niet iedere camperleverancier staat een gehuurd voertuig toe op de ferry. U kunt ook een camper huren op het eiland zelf, zij het beperkt, bij o.a. Britz, Maui en Apollo. In een uitgebreide prijsopgave wordt vermeld of een camper op de ferry als ook op het eiland zelf is toegestaan. Dit zolang u zelf op het aanvraagformulier heeft aangegeven dat u naar Tasmanië wilt reizen.
Kangaroo Island: een veelgestelde vraag is of men de oversteek naar dit eiland van tevoren dient vast te leggen. Reist u in de maanden november t/m februari dan luidt ons antwoord 'ja'. Het is lang niet altijd zo dat de overtochten in deze maanden zijn volgeboekt, dat geldt echter wel voor de meest gunstige en dus populaire vertrektijden. Reist u bijvoorbeeld in januari en denkt u 's morgens om 10 uur de ferry naar Kangaroo Island te kunnen nemen dan is er een redelijk grote kans dat u niet mee kunt op de oversteek. In het slechtste geval blijkt dat ook niet te kunnen op de volgende oversteek waardoor u ongepland enkele uren van uw tijd aan wal staat te verdoen.

Is een camper standaard uitgerust met beddengoed?

Vrijwel elke camper wordt geleverd met beddengoed, d.w.z. kussens, lakens, slaapzakken of dekbed(den), eventueel tegen een kleine meerprijs. Of u dekbedden meekrijgt hangt af van de leverancier en het gekozen campertype.

Kunt u ons ook bijstaan met de routeopzet?

Jazeker, dat is mogelijk. Er wordt dan bij de toezending van uw formulieren alleen in grove lijnen informatie verstrekt. Na de boeking van een camper kunnen we u verder bijstaan met de invulling van uw route. Dit werkt altijd via een telefonische afspraak waarbij maximaal een uur wordt ingepland om u terzijde te staan. Een dergelijke afspraak dient minimaal 2 weken van tevoren te worden aangevraagd. Houd er rekening mee dat er jaarlijks 2 perioden zijn waarin velen telefonisch routeadvies wensen, dit zijn de periode van half juni tot begin juli en eind november tot half december. Let op; het is belangrijk dat u van tevoren al een route heeft uitgestippeld en u weet wat u wilt gaan zien. Wij krijgen regelmatig met klandizie van doen die zich nog nauwelijks hebben verdiept in hetgeen men wil gaan bereizen, soms slechts enkele weken voor vertrek. Men hoopt dan dat wij hen volledig kunnen bijstaan met de complete route, maar dat is nimmer het geval omdat zoiets minstens enkele uren tijd kost wat ten koste zal gaan van onze dienstverlening richting de overige (internationale) klandizie. Niet voor niets namen in het verleden onze infomiddagen over trajecten als Brisbane-Cairns, Sydney-Brisbane, Darwin-Broome, Alice Springs-Darwin of Adelaide-Sydney met uitloop al gauw 3 uur en drie kwartier in beslag en dat was over het algemeen nog te kort! Het doorlopen van een complete route is daarom niet mogelijk.

Vaak krijgen wij na boeking de vraag of wij de highlights in de e-mail kunnen zetten welke men niet mag missen.
Dit is een moeilijke vraag want het spreekt voor zich dat wat wij interessant vinden, dit automatisch ook voor een ander zo zal zijn. Niet voor niets zijn de Rough Guide of Lonely Planet Australia gids vandaag de dag zo'n 1200 pagina's dik, er valt simpelweg enorm veel te zien en te ontdekken in Oz! Daarnaast heeft elke reiziger natuurlijk andere interesses. Uiteraard ligt het er ook aan wat voor route men wil gaan bereizen. Geeft iemand aan dat men bijvoorbeeld van Sydney naar Adelaide gaat rijden dan zijn er heel wat routes/wegen die tusen beide plaatsen kunnen worden afgelegd! En langs elke route liggen tal van aantrekkelijke locaties waardoor het logischerwijs erg moeilijk is om gewoon 'even' een opsomming te geven van een reeks highlights. In de begeleidende e-mail bij het rental confirmation formulier en de factuur worden, aangepast aan iemands voorgenomen route, standaard een reeks tips van mooie plekken beschreven en dan alleen van de (zuid)oostkust. Hierop is de response altijd heel positief.

Wij kunnen u met de meeste routes bijstaan maar er zijn enkele uitzonderingen: het Cape York Peninsula en de Savannah Way/Gulf Track. Het is al lange tijd geleden dat we op deze routes/regio's hebben gereisd waardoor onze kennis niet meer up-to-date is. U kunt echter heel veel informatie op het internet vinden over deze routes/regio's. Check deze website voor tal van bruikbare details.

Kunt u ons bijstaan met de routeopzet als ik al elders een camper heb geboekt?

Heel wat Australië-aanbieders doen zich voor als dé specialist maar daar is na boeking voor de klant/huurder erg weinig van
te merken. Men heeft vaak niet meer dan een studiereis gemaakt lang geijkte hoogtepunten als Sydney, Uluru NP en Cairns/het Great Barrier Reef. Wij kennen zelfs aanbieders die zich voordoen als specialist maar die medewerkers in dienst hebben die nog nooit down under zijn geweest. Het logische gevolg is dan ook dat men niet bij machte is om een klant na boeking van een camper met een goede routeplanning bij te staan.

We krijgen wekelijks via onze diverse websites aanvragen van met name gezinnen die in Oz willen gaan reizen en ons hun routeschema toesturen en/of allerlei vragen hebben over campings, National Parks, bezienswaardigheden, etc. Daarbij blijkt dan dat men reeds elders een camper heeft vastgelegd. Vanzelfsprekend kunnen wij u dan niet verder helpen, u bent daar immers klant en u dient bij vragen over de route e.d. dan ook bij hen te gaan informeren. Als blijkt dat deze aanbieder u niet of beperkt met de verdere invulling van uw trip kan bijstaan dan heeft u duidelijk een verkeerde keuze gemaakt om daar te boeken.

Bij Australia Campers hebben de medewerkers zeer veel reiservaring in alle delen van Oz. Er is al dan niet met kinderen gereisd per auto/tent combinatie, campervan, bushcamper, enduro motoren, 4WD auto met off road caravan en 4WD met off road campertrailer gedurende perioden van 6 weken tot een half jaar. Er is dus heel veel reiservaring aanwezig welke we graag uitdragen naar onze klandizie. Iedere klant krijgt afhankelijk van de route bij toezending standaard een reeks leuke tips toegezonden over campings, het spotten van dieren e.d. Daarnaast ontvangt men een aantal PDF reisdocumenten vol met allerlei bruikbare informatie voor uw kampeervakantie in Oz, alles gebaseerd op onze eigen uitgebreide en langdurige reizen. Met veel reiservaring kan je als organisatie de klandizie op een uitstekende manier bijstaan met de routeplanning, informatie over National Parks, 4WD tracks, nauwelijks bezochte plekken, reizen met kids, campings, etc. hetgeen dan ook bijzonder door onze klandizie wordt gewaardeerd. Voor positieve ervaringen met Australia Campers, zie onze feedback pagina.

Bevindt er zich standaard een koelkast in een camper?

In veel modellen bevindt zich een koelkast. Hoe groter het campertype is, hoe groter vaak de koelkast is. De inhoud loopt uiteen van 40 t/m 150 liter. Alleen een aantal budget campers met laag dak beschikt niet over een koelkast maar over een electrische koelbox of een gewone koelbox. De laatste is onderweg te vullen met ijs.

Wat kost de gemiddelde campingovernachting op een plaats met elektra?

Deze vraag wordt ons vaak voorgelegd en ondanks dat we veel kampeerervaring hebben op honderden campings in geheel Australië lopen de prijzen sterk uiteen. Welke prijs er wordt berekend per overnachting hangt sterk van de locatie af. Een camping langs de populaire Shoalhaven Coast zal altijd duurder zijn dan een camping in de minder bezochte gebieden. In de regel kunt u uitgaan van een prijs variërend van $25 tot $35 voor een powered site met 2 personen. Voor elke extra persoon worden kosten berekend welke uiteenlopen van $3 en $12 per p.p.p.n. In het hoogseizoen (december en januari) gelden vanzelfsprekend hogere prijzen dan in andere perioden. Wilt u een goed idee krijgen van de prijzen, bezoek dan op het internet een aantal van de vele websites van commerciële campings.

Is wildkamperen toegestaan?
Nee, wildkamperen is te allen tijde illegaal. Zolang er nergens staat aangegeven dat kamperen is toegestaan is het verboden en dus strafbaar om daar te gaan kamperen of te overnachten. Let er ook op of het een zgn. ‘day use area’ betreft, alwaar u alleen tussen zonsopgang en zonsondergang mag recreëren. Weet dat de boetes hoog zijn voor illegaal kamperen, helemaal als u dat in combinatie doet met het stoken van een kampvuur.
Let wel; het is geen vanzelfsprekendheid dat er overal een bord staat, wat vooral geldt bij zgn. private land.
Gaat u op zo’n stek kamperen en blijkt het privégrond te zijn, dan kunt u narigheid krijgen met de landeigenaar.

Een goed alternatief voor een overnachting op een parkeerplaats en/of rest area is een National Park campground. Deze liggen uiteraard middenin de natuur en zijn of gratis of u kunt er kamperen tegen een kleine vergoeding (behalve in de staat Victoria).

Zo’n 10% kortingspas op campings, levert dat nou zo veel voordeel op?
Een aantal modellen wordt verhuurd met één of meerdere 10% kortingspassen. Met zo’n pas krijgt de huurder 10% korting op
(één van) de vele campings van Big4, Top Tourist Parks en/of Family Parks Australia. Op zich een mooi aanbod, zo’n kortingspas, maar het zet erg weinig financiële zoden aan de dijk. De gemiddelde korting per nacht voor 2 personen zal in de regel zo’n $2.00 tot $4.00 bedragen. Voor dat geld kunt u veel beter regelmatig gaan kamperen op een National Park campground of op een gemeentecamping of een camping welke niet is aangesloten bij bovenstaande ketens. Veel van deze campings doen nauwelijks onder voor Big4 e.a. En op deze manier bent u pas echt voordeliger uit!

Is een internationaal rijbewijs verplicht en volstaat rijbewijs B?
Nee, een internationaal rijbewijs is niet meer verplicht omdat elk Nederlands rijbewijs tegenwoordig is voorzien van de aanduiding 'driving licence'. De informatie over het internationaal rijbewijs hebben we verkregen van een aantal belangrijke Australische overheidsinstanties. Elke camper, ook de grootste motorhomes, mogen worden bestuurd als men in het bezit is van rijbewijs B. Toch raden we aan om een internationaal rijbewijs aan te schaffen, dit omdat er altijd kans is dat de politie er onderweg bij een verkeerscontrole of na een ongeval met uw camper naar kan vragen.

Wat is de minimum huurperiode?
Deze loopt uiteen en is afhankelijk van de verhuurder en/of het gekozen voertuig.
De minimale huurperiode bedraagt 5, 7, 14 of 21 dagen. In het hoogseizoen gelden langere perioden.

Werkt de wandcontactdoos in een camper ook op een unpowered site?
Nee, hiervoor dient de camper te worden/zijn aangesloten op het electriciteitsnetwerk van een camping. Ook de airconditioning (in motorhomes), verwarming (idem) en magnetron zullen niet werken zonder 240 Volt stroomvoorziening.

Is 240 Volt niet schadelijk voor mijn apparatuur?
Nee, alle Europese apparatuur is bestand tegen voltages van 220 tot 250 Volt. Wij hebben nog nooit van iemand vernomen dat men problemen had met hun apparatuur en ook wij ondervonden tot nu toe nooit voltageproblemen.

Hoe werkt een tweede accu?
Alle campertypen beschikken over een tweede accu. Deze is noodzakelijk als u gaat kamperen op een unpowered site of op een National Park campground. Op zulke plekken zonder elektriciteitsvoorziening draaien de koelkast, binnenverlichting en waterpomp op de tweede accu. Het is aan te raden spaarzaam om te gaan met de binnenverlichting zodat de accu wat langer stroom kan blijven leveren. In de regel gaat een extra accu 14 tot 16 uur mee voordat de energievoorraad op is.
Let wel, als de tweede accu op is wil dat niet zegen dat de hoofdaccu van het voertuig ook leeg is!! Deze staat geheel los van de extra accu, welke weer wordt opgeladen zodra u gaat rijden. Tijdens het rijden zelf draait de koelkast op de tweede accu.

Welke leeftijd moet ik hebben om een camper te mogen besturen?
De minimum leeftijd bij de meeste leveranciers is 21 jaar, de maximum leeftijd is veelal 75 jaar. Er zijn enkele typen budget campers waarin het is toegestaan om te rijden vanaf 18 jaar, dit zijn o.a. een Hippie Deluxe en Hippie budget camper.

Zijn jullie aangesloten bij het ANVR en SGR?
Wij zijn wereldwijd actief waardoor een ANVR/SGR lidmaatschap voor ons niet interessant is. Daarnaast betaalt u bij ons alleen een klein percentage van het huurbedrag als aanbetaling. Het restbedrag kan 1) per creditcard worden voldaan bij het afhalen van de camper, 2) via een door u rechtstreeks uitgevoerde betaling aan de camperleverancier of 3) indien gewenst via een overschrijving van het restbedrag naar onze bankrekening waarna wij deze overschrijven naar Australie. U ontvangt een betalingsbevestiging nadat u zelf of wij namens u het restbedrag naar Australie hebben overgeschreven, dit in de vorm van een aangepaste rental confirmation welke u dient uit te printen en ter overlegging mee dient te nemen naar het afhaaldepot.

Na het invullen van het boekingsformulier, de ontvangst van het rental confirmation formulier en de factuur en het voldoen van de aanbetaling is uw boeking altijd gegarandeerd, ook als bijvoorbeeld ons bedrijf zou ophouden te bestaan. Voor een camperleverancier blijft een geboekte huurperiode altijd uitstaan, een annulering van uw kant daargelaten.